FAQ

Delningspoolen

+ Vad är en delningspool?

En delningspool kan beskrivas som en plats, fysisk eller digital, där någon form av resurs delas mellan medlemmar. I vårt fall handlar det om resurser för kultur där medlemmarna tillsammans delar på resurser som finns på Returkultur och där kulturaktörer också kan dela på sina resurser genom delningspoolen.

+ Vad är skillnaden mellan en delningspool och en hyrfirma?

Det finns flera skillnader mellan en hyrfirma och en delningspool som Returkultur:

  • Returkultur är en ideell och icke vinstdrivande förening.
  • Delningspoolen drivs av dess medlemmar.
  • Vi är billigare än hyrfirmor men ger inte heller samma service. Hos oss får du plocka ihop själv, testa när du åtelämrnar och lägga tillbaka själv istället för att bara hämta och lämna som på en hyrfirma.
  • Vi vill vara en del av omställningen mot ett mer hållbart samhälle genom att samla in sådant som annars hade slängt ellet inte använts och låta resurser användas så mycket det går.

+ Vilka driver Delningspoolen?

Delningspoolen drivs av dess medlemmar men vi har också några anställda som är ansvariga på plats under öppettider, som ansvara för lager och som sköter om det administrativa arbetet.

+ Vad har ni för öppettider?

Måndagar 15-18, onsdagar 10-13 och fredagar 10-13.

 

Utrustningen

+ Vad finns det för utrustning?

I delingspoolen finns alla möjliga saker som är bra att ha i kulturproduktion. Högtalare, mikrofoner, lampor, sladdar, tyger, stativ, trummor, förstärkare, projektorer, skärmar, datorer, brandsläckare, muggar, bestick, grytor, bingotombola. Du kan se vad som finns i vår delningsplattform här.

+ Vart kommer utrustningen ifrån?

Den mesta utrustningen som finns på lager på Returkultur är donerad från till exempel kulturinstitutioner, produktionsbolag och hyrfirmor. Det är saker som de inte längre behöver eller som inte längre fungerar och som vi räddar från soptippen genom att laga. En del saker är sådant som ägs av andra aktörer och privatpersoner men som de vill dela genom oss. Toppen för dom med gratis lager och toppen för medlemmar som får goa prylar att använda till kultur.

+ Jag har en pryl jag vill skänka eller dela, hur gör jag?

Vill du skänka får du skicka ett mail till oss på hej@returkultur.se med en bild och beskrivning av vad det är och vilket skick. Vi tar också emot trasiga saker så hör med oss om vi kan ta emot innan du slänger! Vi tar dock inte emot vad som helst, det kan vara för stort, för trasigt eller för konstigt för att vara till nytta.

Vill du dela skicka ett mejl med samma uppgifter som ovan så bedömmer vi om det är något som är bra att ha eller inte. Om du delar något genom delningspoolen så kommer du få ingå ett avtal med oss som reglerar hur sakerna används och vilken tillgång du har. Generellt så har du möjlighet att åsidosätta en annan medlems reservation om du behöver ditt objekt, senast tre veckor innan ditt upphämtningsdatum.

+ Får man önska att en viss sak köps in till delningspoolen?

Allt i delningspoolen är donerat eller delas av andra. Vi köper aldrig in något nytt till delningspoolen. Ibland kan det hända att det behövs en vissa pryl för att något annat ska fungera och då kan vi köpa det, men oftast begagnat. Vi köper in reservedelar när något är trasigt.

+ Kan ni garantera att allt i delningspoolen fungerar?

Allt som samlas in funktionstestas innan det läggs in i delningspoolen och vid varje återlämning testas sakerna innan de läggs in i lagret. Kan vi garantera att allt fungerar alltid? Nej det kan vi inte men vi försöker göra så gott vi kan för att hitta system för att sakerna ska fungera så bra som möjligt.

 

Medlemskapet

+ Vem kan bli medlem?

Nästan alla som sysslar med kultur eller som är en aktör inom civilsamhället i Västra Götalandsregionen kan bli medlemmar. Se våra kriterier för medlemskap här.

+ Vad innebär det att vara medlem?

Som medlem är du med och delar alla resurser med andra och det är vi tillsammans som ser till att delnigspoolen fungerar, att prylarna är i bra skicka och att det kan vara öppet. Som medlem får man gärna engagera sig och hjälpa till med att bemanna under öppettider, laga prylar eller vara med och samla in saker. Du kan läsa mer om medlemskapet här.

+ Vad kostar det att bli medlem?

Medlemskap kostar minst 1500 kr per år. Har du råd får du gärna betala mer i medlemsavgift och på så sätt bidra mer till verksamheten och dess medlemmar. Läs mer om de olika medlemskapen här.

+ Varför kostar det pengar att bli medlem?

En verksamhet som Returkultur behöver pengar för hyra, löner, reservdelar, verktyg, digital plattform, lagerinventarier, transporter mm. Vi har stöd men behöver också få in pengar på andra sätt för att kunna driva verksamheten.

+ Blir man medlem i föreningen när man blir medlem i delningspoolen?

Nej, det blir man inte.

 

Lån och återlämning

+ Hur fungerar ett lån?

Det första du gör att att reservera objekt i den digitala plattformen. När du reserverar får du välja en tid för upphämtning. Väl på plats plockar du själv ihop det du behöver och checkar sedan ut det i en bemannad kassa. Det finns ansvariga för delningspoolen på plats och hjälper dig. Se guiden för delningspoolens plattform för mer information.

+ Hur fungerar återlämning?

När du lämnar tillbaka sakerna kommer du först få testa så att sakerna fungerar innan de checkas in i systemet och läggs tillbaka i lagret. Genom att göra det vet vi att nästa låntagare får en fungerande pryl. Räkna med att det kan ta ganska lång tid att testa om du har ett stort lån. Det finns ansvariga på plats och hjälper till.

+ Hur länge får man låna?

Som standard får du låna max 14 dagar men om du behöver längre tid hör av dig så kikar vi på det!

+ Vad händer om jag inte kan återlämna i tid?

Du bör komma tillbaka när du bokat men ibland kan det ju hända saker som gör att du inte kan lämna tillbaka när det var tänkt. Hör av dig om du inte kan kommma! Är något reserverat av annan medlem behöver det komma tillbaka eller så kan du bli ersättningsskyldig för ökade kostnader till följd av förseningen (tex för hyra eller extra arbetskostnad). Vi är ofta på plats utanför öppettider och kan ta emot om du inte kan återlämna den dag som var tänkt, men hör av dig innan per mail eller telefon.

+ Kan man låna eller återlämna på andra tider än era öppettider?

Helst inte men om det inte går så hör av er på hej@returkultur.se så kanske någon är på plats och kan hjälpa till.

+ Vad händer om något gör sönder eller försvinner?

Alla kan göra misstag och ibland händer olyckor där saker går sönder. Om du skulle råka ha sönder något som går att laga så får du gärna stanna kvar eller komma en annan dag och hjälpa till med att laga. Vi har kunskap och verktyg att dela med dig. Om något pajar bortom lagning hos oss så behöver du ersätta kostnad för reparation eller inköp.

Försvinner något behöver du ersätta det i de allra flesta fall. Vissa saker har vi många av och andra få. Vissa saker är värdefulla och billliga och andra värdefulla och dyra. Vi tar en disskusion om olyckan är framme, men som utgångspunkt är du som medlem ansvarig för grejerna när de används och ersättningskyldig om något händer. Du kan se alla våra villkor i vårt avtal här.

+ Är sakerna försäkrade när jag lånar?

I plattformen finns det ingen inbyggd försäkring utan det är din egen försäkring som går in och täcker eventuella skador och förluster. Kolla gärna upp vad som gäller med din försäkring.